LECCE - De G8, de zeven grootste economieën ter wereld en Rusland, zien dat hun economieën tekenen van stabilisatie vertonen. Maar of ze ook echt herstellen van de kredietcrisis, blijft onzeker.

Dat heeft de G8 zaterdag gemeld in een verklaring ter afronding van een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Financiën van de aangesloten landen.

Ze bevestigden dat er wordt gekeken naar hoe reddingsmaatregelen kunnen worden gestaakt als economisch herstel inzet.

Werkloosheid

De G8 houdt er wel rekening mee dat de werkloosheid zal oplopen, zelfs als de productie in de landen weer op stoom begint te komen.

In de verklaring zei de G8 weinig over zogenoemde 'stresstests' bij banken. Ook werden er geen duidelijke uitspraken gedaan over de gezondheid van de financiële instellingen behalve dat ''landen actie moeten ondernemen om de gezondheid van grote banken te verzekeren''.

Stresstests

Eerder riepen de Verenigde Staten en Canada de Europese landen op om hun banken meer te testen en de resultaten daarvan openbaar te maken.

In mei voerde de VS een stresstest uit bij de 19 grootste banken van het land. Hieruit kwam naar voren dat tien banken bijna 75 miljard dollar aan extra kapitaal nodig hadden. Sommige Europese landen hebben wel stresstests uitgevoerd, maar willen de uitkomsten niet bekendmaken.