AMSTERDAM - Veel commissarissen bij woningcorporaties blijven te lang op hun post. Dat meldt donderdag televisieprogramma Nova, dat ontdekte dat meer dan 130 commissarissen al dertien jaar of langer bij dezelfde corporatie zitten.

Zeven houden het al twintig jaar of langer vol. Dat terwijl corporaties als norm in hun gedragscode hebben afgesproken dat commissarissen maximaal twaalf jaar bij een corporatie werkzaam blijven.

Diverse betrokkenen zeiden in de uitzending dat ze na een dergelijke termijn geen onafhankelijk toezicht meer kunnen uitoefenen.

Woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor betaalbare huisvesting van mensen met een laag inkomen en de commissarissen moeten erop toezien dat er geen vreemde dingen gebeuren.

Zeven ton

Directeur van Woningstichting Leusden André van de Water zegt dat in de sector de nadruk te veel ligt op vastgoed en rendement, waardoor de oorspronkelijke doelen en voldoende toezicht uit het oog zijn verloren. 

Woonbond-directeur Ronald Paping vindt het 'echt belachelijk' om ergens dertien jaar als commissaris te zitten.

Nova achterhaalde ook dat in ieder geval 25 corporatiedirecteuren meer dan de Balkenendenorm van 181 duizend euro verdienen. Ook bleek in de uitzending dat een directeur van van woningstichting Portaal een bonus van zeven ton meekreeg.

De directeur van de Zwolse woningcorporatie Delta Wonen toucheerde vorig jaar een gouden handdruk van 705 duizend euro.

Onvolkomenheden

Onder meer bij de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale ging het verkeerd met het toezicht. Het OM onderzoekt sinds april of de weggestuurde topman Hubert Möllenkamp fraude heeft gepleegd en steekpenningen heeft aangenomen.

De raad van commissarissen trad terug, waarna minister Eberhard van der Laan (Pvda) twee externe toezichthouders aanstelde. Huisaccountant KPMG had sinds 2007 'enige keren' bij de raad aan de bel getrokken over onvolkomenheden rond projecten, maar die ondernam geen stappen.

Zelfverrijking

Ook in Rotterdam ging iets mis. De commissarissen van woningcorporatie Woonbron vertrokken in april. De Tweede Kamer had om hun vertrek gevraagd vanwege de affaire rond de stoomboot SS Rotterdam, waarmee de corporatie fors het schip in is gegaan. Ook hier stelde Van der Laan extern toezicht in.

Woningcorporatie SGBB ontsloeg ook zijn directeur na onderzoeken naar zelfverrijking en fraude. Daarvoor werd dan wel geen bewijs gevonden, maar wel bleek dat de raad van commissarissen van belangrijke zaken niet op de hoogte was.

Het kabinet bespreekt vrijdag een voorstel dat strenger toezicht op de mer dan vierhonderd woningcorporaties mogelijk moet maken.