GROENLO - De Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap) verwacht bij een reorganisatie van de productieactiviteiten ongeveer zestig medewerkers te moeten ontslaan.

Dat is ruim 9 procent van het totale personeelsbestand. Dat heeft het bedrijf, onder meer bekend van de stemmachines, donderdag bekendgemaakt.

De ingreep volgt op een sterke omzetdaling, die heeft geleid tot een ''scherpe teruggang in de hoeveelheid productiewerk en dus onderbezetting van de productiemiddelen'', aldus het bedrijf. Een groot deel van de productie in Groenlo wordt stopgezet.

Omzet

Vorige maand waarschuwde Nedap al voor een flinke daling van de resultaten ten opzichte van vorig jaar. De omzet in de eerste helft van dit jaar zal op jaarbasis met 20 tot 30 procent dalen, de winst met meer dan 45 procent.

Volgens Gerard Ezendam, financieel directeur van Nedap, zijn alle onderdelen van het bedrijf geraakt door vraaguitval.

''Het gaat vooral om de toelevering van klantspecifieke producten, waaronder die in de agrarische sector en de auto-industrie.''

Nedap maakt naast de stemmachines ook antidiefstalsystemen, systemen voor toegangscontrole en informatiesystemen voor melkvee- en varkenshouderijen.

Fraudegevoelig

Het feit dat in de recente Europese verkiezingen in Nederland gestemd werd met potlood in plaats van met de als fraudegevoelig beschouwde stemmachines heeft volgens Ezendam niet geleid tot extra druk op de resultaten. ''Dat is altijd een segment van pieken en dalen geweest.''

Ezendam kan nog niets zeggen over de kostenbesparingen waar Nedap met de ingreep op mikt. Een analist van SNS Securities schat de besparing op 2 tot 2,5 miljoen euro.