AMSTERDAM - Medisch specialisten zijn vorig jaar fors duurder geworden. Zorgverzekeraars waren in totaal 630 miljoen euro meer kwijt aan salariskosten van specialisten, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van Volksgezondheid.

De stijging van zo'n dertig procent staat in geen verhouding tot die van het aantal behandelingen. Dat steeg met slechts vier procent. De stijging van de honoraria van specialisten was in alle verschillende soorten ziekenhuizen en behandelcentra ongeveer even groot.

Tarieven

De stijging van de loonkosten komt deels door de invoering van een uniform specialistentarief. Dat had een einde moeten maken aan onverklaarbare verschillen in tarieven van specialisten en had niet mogen leiden tot een totale kostenstijging.

Volgens het onderzoek komt een ander deel van de stijging door de zogeheten Diagnose Behandelcombinaties (DBC's), de vaste prijskaartjes voor alle stappen die een patiënt bij een behandeling doorloopt.

Die prijskaartjes zouden te hoog zijn ingeschaald, maar om dat definitief vast te kunnen stellen is nader onderzoek nodig.

Onderzoeken

Het ministerie gaat de tariefstijging van de specialisten binnenkort nader onderzoeken. Naar verwachting zijn de resultaten in oktober bekend.