AMSTERDAM - KLM-piloten is gevraagd komende zomer werk op de grond uit te voeren. De directie heeft de goedbetaalde vliegers in een brief gevraagd zich vrijwillig te melden om bijvoorbeeld bagage in te nemen, als gastheer op te treden of ander 'grondwerk' te verrichten.

De luchtvaartmaatschappij heeft last van de recessie en wil met de maatregel voorkomen tijdelijke krachten te moeten inhuren.

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) bevestigt dat de vakbonden hebben ingestemd met het verzoek.

"Er is begrip voor in de ledenraad." Hij heeft echter nog niet helemaal in beeld hoe de piloten erover denken. Van de piloten die bij KLM werken is 94 procent bij de VNV aangesloten.

Toekomst

Volgens het hoofd flight operations van KLM, Michiel van Dorst, hebben al veel piloten zich gemeld. ''Op deze manier leveren vliegers vrijwillig een bijdrage aan het zeker stellen van een solide toekomst van KLM.''

Prijzen

De passagiersaantallen blijven dalen, en ook de prijzen in de vliegbranche staan onder druk. Maandag bleek dat het passagiersvervoer bij Air France-KLM in mei met 8,1 procent is afgenomen.