NIEUWEGEIN - Meer dan de helft van de hypotheekadviseurs overschrijdt geregeld de gedragscode voor hypotheekverstrekking, de regel dat mensen niet meer dan ruwweg 4,5 keer hun jaarinkomen mogen lenen.

Dat blijkt uit een enquête onder hypotheekadviseurs waarvan de resultaten dinsdag bekend werden gemaakt.

In meer dan de helft van die gevallen (54 procent) geven de hypotheekverstrekkers aan dat te doen op basis van carrièreperspectieven van de aanvrager of een verwachte inkomensstijging.

''Nu in tijden van crisis deze punten onzekerder worden, verwachten we dat dat gaat afnemen'', aldus directeur Bart de Nie van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH). Voor net afgestudeerden blijven dit soort verwachtingen wel reëel, meent de SEH.

Provisie

Sinds 1 april moeten hypotheekadviseurs hun klanten melden hoeveel provisie zij op het afsluiten van een hypotheek ontvangen. Zes op de tien adviseurs denkt dat dit niet zal leiden tot betere, meer passende hypotheekadviezen.

Wel denkt 55 procent van de adviseurs dat de invoering zal leiden tot een lagere omzet.

Boosdoener

In de ogen van de hypotheekadviseurs zijn de banken de grote boosdoener waar het gaat om de kredietcrisis. 80 procent van hen meent dat de banken het gedaan hebben. Bijna 13 procent geeft de consument de schuld.

Ze zijn een stuk milder voor zichzelf; slechts 1,9 procent van de ondervraagden meent dat de eigen beroepsgroep verantwoordelijk is voor de crisis. Makelaars (2,3 procent) en verzekeraars (3,1 procent) spelen ook slechts een marginale rol,

Gedrag

Bijna driekwart van de adviseurs vindt dat de kredietcrisis het gedrag van banken drastisch heeft veranderd. ''Die zijn duidelijk terughoudender geworden'', zegt De Nie. Het gedrag van de hypotheekadviseurs zelf is in de ogen van 16,4 procent door de crisis drastisch veranderd.

Meer dan driekwart van de hypotheekadviseurs verwacht het komende jaar een daling van de omzet waarbij een vijfde van de ondervraagden een daling van een kwart of meer voorziet.