DELFT - Middelgrote en kleine ondernemingen verwachten dit jaar in totaal 96.000 werknemers te moeten ontslaan. Een kwartaal eerder gingen de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf er nog vanuit 60.000 banen te moeten schrappen.

MKB-Nederland maakte maandag bekend dat de verwachtingen van ondernemers voor het eigen bedrijf "ronduit belabberd" zijn. De organisatie voor middelgrote en kleinere ondernemingen heeft aan de vooravond van prinsjesdag het onderzoeksbureau NIPO de verwachtingen laten peilen onder de leden.

"Hieruit valt geen enkele hoop op betere tijden af te leiden. Zowel de verwachtingen voor de eigen omzet, als orderpositie en winst bevinden zich op nieuwe laagterecords", aldus MKB-Nederland.

Volgens het NIPO-onderzoek verwacht 30 procent van de ondernemers geen groei in de omzet en winst. Sterker nog: 40 procent gaat ervan uit dat de omzet en winst in 2003 zullen afnemen. Twee van de vijf ondervraagde ondernemers zullen dit jaar ook niet gaan investeren.

Volgens MKB-Nederland moet "alles op alles" worden gezet om de bedrijvigheid te bevorderen. Het kabinet moet het weer aantrekkelijk maken voor bedrijven om te investeren. Zo moeten belemmeringen in de vorm van hinderlijke wetgeving worden wegnomen en hoge loonkosten worden voorkomen. In dat laatste geval wijst de ondernemersorganisatie onder meer op stijgende pensioenpremies.

Daarnaast moeten de vakbonden hun verantwoordelijkheid nemen bij het vaststellen van hun looneisen. MKB-Nederland ziet alleen ruimte voor eenmalige loonsverhogingen. Deze uitkeringen zouden bovendien afhankelijk moeten zijn van de prestaties in een sector of bedrijf. Daarom kunnen volgens de ondernemersorganisatie de eenmalige bonussen het beste achteraf worden toegekend.