LUXEMBURG - Oost-Europese landen reageren teleurgesteld dat Duitsland en Oostenrijk hun grenzen nog twee jaar dichthouden voor werknemers uit acht Oost-Europese landen. Dat bleek maandag bij EU-beraad van ministers van Sociale Zaken.

Duitsland en Oostenrijk zijn de laatste West-Europese landen met zulke beperkingen. Vele andere landen hebben ze laten vallen of nooit ingesteld voor de acht Oost-Europese landen die in 2004 toetraden tot de Europese Unie.

''Ik betreur het dat Duitsland en Oostenrijk zich niet aanpassen'', zei minister Petr Simerka (Sociale Zaken) van huidig EU-voorzitter Tsjechië. België en Denemarken hebben de beperkingen vorige maand wel opgeheven.

Duitsland en Oostenrijk hebben toestemming gekregem om dat pas te doen op de laatst mogelijke datum: april 2011. Enige voorwaarde is dat er anders problemen dreigen op de arbeidsmarkt.

Crisis

''De huidige crisis vormt zo'n bedreiging. De crisis bestaat, daar kun je niet omheen'', erkende EU-commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken).

In Nederland mogen mensen uit de acht Oost-Europese landen al jarenlang werken. De PVV had vorige week nog bepleit dat Nederland de Poolse werknemers alsnog gaat weren.

Andere lijsttrekkers zijn het daarmee oneens. De vraag is ook of de Europese Commissie zo'n nieuwe beperking zou toestaan.