DEN HAAG - Minister Camiel Eurlings (Verkeer) heeft maandag 117 miljoen euro subsidie verstrekt aan gemeenten, die de gevolgen willen aanpakken van het spoor dat hun stad doorsnijdt.

De minister leverde de cheques in Heerlen en Eindhoven persoonlijk af. Eindhoven ontving ruim 12 miljoen euro, Heerlen 15 miljoen euro.

In totaal zijn er 26 stationsgebieden die een tegemoetkoming van maximaal 15 miljoen euro in de kosten van het project tegemoet kunnen zien.

Ook gemeenten als Gouda, Tilburg, Nijmegen en Heerhugowaard kunnen nu bijvoorbeeld voetgangersbruggen en fietstunnels realiseren of juist ongebruikte emplacementen verwijderen, waardoor woonwijken beter met elkaar worden verbonden.

Doorslag

Eurlings onderstreepte maandag dat de subsidies veelal net de doorslag geven voor doorgang van een project. ''Dit is net de laatste push.''

Aanpakken van de bestaande barrières loont volgens hem om verscheidene redenen. ''Het is goed voor de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer als je bijvoorbeeld bredere en mooiere voetgangerstunnels maakt.

Ook kan het steden letterlijk dichterbij elkaar brengen. Het vergrijzende Heerlen kan aantrekkelijk worden voor jonge mensen uit het nabijgelegen Aken.''

Moment

De CDA-bewindsman vindt dat het geld op een belangrijk moment komt. ''Alle projecten kunnen op vrij korte termijn beginnen en dat is mooi meegenomen in deze tijden van crisis.''

De afgelopen jaren keerde het ministerie al ruim 240 miljoen euro uit aan 61 van dit soort projecten. Eurlings verwacht voor 1 juli ook de nog resterende 24 miljoen euro te kunnen verdelen.