AMSTERDAM - Ongeveer veertig internationale bedrijven en banken, waaronder de Rabobank en ABN Amro, zijn aangeklaagd door een groep Golfveteranen die lijden aan het Golfsyndroom. De advocaten van deze 10.000 veteranen houden de instellingen verantwoordelijk voor hun ziekte. De eis gaat in de "honderden miljoenen dollars lopen", zo meldde het tv-programma NOVA maandag.

De bedrijven zouden chemische wapens aan Irak hebben geleverd waardoor het Golfsyndroom werd veroorzaakt. Banken wordt verweten dat ze in de jaren tachtig chemicaliën naar Irak hebben voorgefinancierd. In zogenoemde letters of credit van banken staat beschreven wat voor goederen worden vervoerd. Volgens advocaat K. McCallion wisten de banken daarom exact wat er naar Irak ging.

De Rabobank noemt de aanklacht "erg ver gezocht". De bank komt na een eerste interne onderzoek tot de conclusie dat hun niets valt te verwijten. "We wachten de dagvaarding daarom met een gerust hart af." De Rabobank sluit een tegenactie niet uit als de aanklacht de bank een slechte naam zal bezorgen.

ABN Amro wil nog niet reageren op de aanklacht omdat de juristen het nog bestuderen.

De aanklacht is op 19 augustus bij de rechtbank in de Verenigde Staten ingediend, de dagvaardigingen zijn nog niet verstuurd.