AMSTERDAM - De aandelenhandel op de effectenbeurs in Amsterdam heeft maandag weer de weg omhoog gevonden. Na een start in mineur door het lagere slot van Wall Street vrijdag sloeg de stemming na een uur om. De AEX-index stond aan het eind van de ochtend op een winst van 0,4 procent bij een stand van 340,77.

Beurs (video): Roerloos Damrak zoekt richting
ING krijgt wellicht claim van 900 miljoen dollar aan de broek. Ex-topman Hongaarse dochter ABN Amro gearresteerd.

Driekwart van de belangrijkste aandelen stond in de plus. Onder de stijgers bevonden zich ook zwaargewichten als Aegon, ING, Fortis en Philips. Bij gebrek aan bedrijvennieuws bepaalden analistenrapporten het beeld. De koploper was LogicaCMG na koopadviezen van banken. Het aandeel won 3,6 procent. Een opwaardering van Vodafone zette ook branchegenoot KPN op winst.

Getronics, ASML, Buhrmann en Ahold verloren het meeste terrein. Ahold-topman Moberg benadrukte nogmaals in buitenlandse media dat het supermarktconcern fors zal moeten veranderen om de komende tijd te overleven. Uitgever Wolters Kluwer was na een afwaardering door een zakenbank vrijwel onveranderd.

De MidKap-index van middelgrote fondsen was 1,1 procent lager op ,36. Vooral de uitzenders moesten inleveren. Vedior zakte 4,2 procent, Randstad verloor 2,2 procent. VendexKBB daalde 1,4 procent vooruitlopend op de halfjaarcijfers die dinsdag worden gepubliceerd. "Beleggers wachten op de ontwikkelingen rondom V&D", aldus een beursanalist. "De min van vandaag zegt genoeg over de stemming."

Ook elders in Europa overheerste de positieve stemming. De Duitse DAX-index boekte met 0,9 procent de grootste stijging. Volkswagen en Deutsche Bank profiteerden in Frankfurt van opwaarderingen en noteerden respectievelijk 1,4 procent en 0,7 procent hoger.

Parijs won 0,3 procent ten opzichte van het slot van vrijdag. Lagardère en Air Liquide waren met koerswinsten van rond de 4 en 1 procent belangrijke trekkers onder de CAC-40-fondsen. Lagardère publiceerde beter dan verwachte resultaten en Air Liquide kwam met optimistische ramingen.

De aandelenhandel op de beurs in Londen bleef vlak. Desondanks noteerde de FTSE-index tegen het middaguur 0,6 procent hoger. Daar won Vodafone 1,5 procent. Het telecomconcern kreeg een opsteker van Merrill Lynch. De zakenbank verwacht dat het fonds het goed zal doen en verhoogde het koersdoel.

Euro

De dollar kreeg vrijdag een flinke duw door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De euro won maandagochtend verder op de dollar en noteerde 1,1065 dollar, iets hoger dan de 1,1035 dollar waarop de munteenheid vrijdag op de Europese valutamarkten sloot. De euro won ook ten opzichte van het Britse pond licht en steeg van 0,6950 naar 0,6970 pond.