AMSTERDAM - De hogere slotkoersen op de effectenbeurzen van New York zijn vrijdagmorgen geheel uit beeld verdwenen op het Damrak. Bepalend was het gebrek aan optimisme voor dit jaar dat Microsoft en IBM nabeurs op Wall Street tentoonspreidden.

Bekijk video

De matte stemming raakte vooral de technologiesector. De 'pennystocks' UPC en Versatel zorgden voor de vehoudingsgewijs grootste verliezen van 4,26 en 4 procent. Getronics raakte 2,3 procent kwijt op 3,87 euro, ASM Lithography 2,4 procent op 20,45 euro. Het verlies van de Veldhovense chipmachinefabrikant werd versterkt na een afwaardering door zakenbank Merryl Lynch.

De 'financials' waren eveneens de weg kwijt. Aegon werd 2,2 procent goedkoper op 27,28 euro. De verzekeraar maakte voorbeurs bekend dat ze haar post voorzieningen op risicovolle obligatieleningen gaat verhogen. ABN Amro, Fortis en ING volgden de koersdaling bij hun branchegenoot en leverden tussen de 0,7 en 1,25 procent in.

Al dit rood drukte de AEX-index omlaag. De opening lag rond de 1 procent lager dan het slot van donderdag. Vervolgens krabbelde de belangrijkste graadmeter op het Damrak weer wat op. Tegen het middagguur vergrootte het verlies zich weer, tot 0,8 procent op ,01 punten.

Slechts zes hoofdfondsen lieten winst zien, maar in alle gevallen ging het om dubbeltjeswerk. Vierentwintig eurocent koerswinst op 25,04 euro maakte Numico tot relatief grootste stijger (1 procent). KPN kreeg er een fractie minder bij op 6,31 euro.

Midkap

De MidKap-index van middelgrote fondsen presteerde iets beter dan de AEX. De graadmeter raakte in de ochtend 0,4 procent kwijt op ,67 punten. Grootste verliezer was CMG. Miste de automatiseerder en IT-consultant begin deze week al een order van het Britse Vodafone (mobiele telefonie), vrijdag kreeg het een afwaardering door Rabo Securities te verwerken. Het aandeel verloor 5,7 procent op 3,66 euro.

Laurus noteerde 3,6 procent lager op 4,24 euro. Eind januari bekijkt de rechter in Madrid of er bij een Spaanse dochter van Laurus gefraudeerd is. Gedupeerde leveranciers hebben een claim van miljoen euro ingediend.