LAUWERSOOG - "De garnalensector wordt kapot gemaakt. Ik prijs de garnalenvissers voor hun vechtlust en geduld, maar mijn netheid en diplomatie is ten einde." Dat zei J. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond zaterdag tijdens de 'Dag van de Garnaal'.

De sector zit in de problemen, omdat de prijzen voor garnalen enorm zijn gedaald. Oorzaak hiervoor is onder meer een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) begin dit jaar. De kartelwaakhond gaf een boete van 13,8 miljoen euro aan acht bedrijven en acht productenorganisaties in de garnalenhandel. De zestien hadden afspraken gemaakt over de vangst van garnalen in de Noordzee en een minimumprijs afgesproken, aldus de NMa.

De Nederlandse Vissersbond ziet echter totaal geen kwaad in het maken van prijsafspraken. "De bedrijven werken samen om te voorkomen dat te grote vangsten voor lagere prijzen in de visafslag worden gezet. Dan zouden de inkomsten onvoldoende zijn voor een lonende exploitatie."

De voorzitter was vrijdag bij de hoorzitting van de NMa. "Een dergelijke kille, koele benadering van hele enge NMa-mannetjes staat werkelijk gelijk aan horror tegen de garnalenvissers. Hier wordt een sector kapot gemaakt", zei Nooitgedagt zaterdag.

De NMa legde de boete op omdat de autoriteit aanwijzingen had dat de marktwerking doelbewust werd verstoord en de prijzen kunstmatig hoog bleven. Ook worden de zestien bedrijven ervan verdacht in 1999 de toetreding van een nieuwe groothandelaar tot de visafslag te hebben belemmerd.