BOEDAPEST - De Hongaarse politie heeft vrijdag de voormalige algemeen directeur van de Hongaarse Kereskedelmi es Hitelbank (K & H Bank) gearresteerd voor zijn rol in een omvangrijke fraudezaak. De bank, voor 40 procent in handen van ABN Amro, heeft klanten een te hoog rendement voorgespiegeld.

T. Rejto werd aan de grens met Oostenrijk aangehouden, zo vertelde een politiewoordvoerder zaterdag. De topman nam in juli al ontslag nadat bekend werd dat een aandelenhandelaar van K & H klanten voor ongeveer 40 miljoen euro had opgelicht.

Rejto heeft steeds alle criminele verantwoordelijkheid afgeschoven op zijn aandelenhandelaar A. Kulcsar, die in Oostenrijk is gearresteerd en wacht op uitlevering aan Hongarije. De topman zelf nam ontslag op ‘ethische gronden’. Vorige week hield de Hongaarse politie een Syriër aan die verdacht wordt van het witwassen van het gestolen geld. Voor een landgenoot is een internationaal opsporingsbevel uitgegeven.

De onregelmatigheden bij de effectenbank zouden zijn ontdekt door een ander onderzoek rondom de aandelen van plasticfabriek Pannonplast. Dat is het middelpunt van een grotere affaire. De handelaar van K & H zou geregeld in aandelen van de plasticfabriek hebben gehandeld.

De Hongaarse bank heeft eerder al laten weten dat het eventuele verliezen van klanten zal vergoeden. K & H boekte in 2002 een nettowinst van 44 miljoen euro. De Belgische bank KBC heeft een aandeel van 59 procent in de K & H Bank.