KUALA LUMPUR - Het gaat in de luchtvaart slechter dan reeds gevreesd. De Internationale Luchtvaart Vereniging (IATA) schat maandag dat de sector dit jaar circa 6,4 miljard euro verliest.

IATA-topman Giovanni Bisignani heeft dat op een bijeenkomst in Kuala Lumpur (Maleisië) gezegd.

Zijn schatting van het verlies is twee keer zo groot als de laatste inschatting van verliezen in de luchtvaart, die slechts drie maanden geleden werd gepubliceerd.

Bisignani noemde het de ernstigste crisis die de luchtvaart ooit heeft meegemaakt. Volgens de nieuwste inzichten komt het verlies van de maatschappijen over 2008 uit op 10,4 miljard dollar, en over 2008 en 2009 samen op zo'n 20 miljard dollar.

De luchtvaartmaatschappijen krijgen dit jaar te maken met 8 procent minder passagiersvervoer en 17 procent minder vracht. Dat weegt zwaarder dan de lagere brandstofprijzen.

Uitstoot

De IATA kondigde verder aan dat luchtvaartmaatschappijen hebben beloofd ervoor te zorgen dat de groei van de luchtvaart vanaf 2020 niet meer zal leiden tot nog meer uitstoot van het broeikasgas CO2.

Om dit doel te bereiken moeten energiemaatschappijen meer energievriendelijke brandstof gaan leveren en zouden overheden ervoor moeten zorgen dat de luchtvaartmaatschappijen toegang hebben tot emissiehandel.

Maatregelen

Dit jaar zou al 7 procent vermindering van de uitstoort mogelijk zijn, aldus Bisignani. Vijf procent door vermindering van capaciteit door de economische crisis en 2 procent door maatregelen om uitstoot te verminderen.