SCHIPHOL - Een tiental toestellen van luchtvaartmaatschappij Transavia heeft hagelschade opgelopen. Dat blijkt uit een controle naar aanleiding van beschadigingen die vrijdag werden aangetroffen op een toestel.

De Boeings-737 moeten worden gerepareerd. De maatschappij denkt echter toch volgende week volgens schema vluchten te kunnen uitvoeren.

De KLM-dochter heeft van andere maatschappijen vliegtuigen gehuurd om dit te bewerkstelligen.

Transavia gaat ervan uit geen vluchten te hoeven annuleren, maar wel dat een aantal met ''wat'' vertraging zal kampen, zei een woordvoerster zondag.

De vliegtuigen raakten beschadigd door een hevige hagelbui in de nacht van 25 op 26 mei. Het ging om een ''zeer plaatselijke'' hagelbui die zich beperkte tot de pier waar de Transavia-toestellen stonden geparkeerd.

De schade betreft de beweegbare onderdelen van de vleugels.

Voorraad

Afgelopen vrijdag werd schade aan een vliegtuig ontdekt, waarna Transavia besloot ook de andere toestellen aan de grond te houden en te controleren. Dat leidde dit weekeinde tot urenlange vertragingen.

De reparaties zullen nog enige tijd in beslag nemen. Transavia heeft niet alle onderdelen op voorraad. Die moeten worden geleverd door fabrikant Boeing.