NEW YORK - In tegenstelling tot woensdag, toen negatief bedrijfsnieuws Wall Street op behoorlijke verliezen zette, leverden positieve berichten van het Amerikaanse bedrijfsleven donderdag winst op voor de effectenbeurs in New York.

De Dow-Jonesindex ging omhoog met 1,42 procent op 9850,04 punten. De Nasdaq sloot op ,82 punten, een toename van 2,13 procent.

In de technologiehoek had Intel woensdag nog een stevige dip veroorzaakt. Deze keer bezorgden Compaq en Apple de beleggers daarentegen een opsteker.

Compaq

Compag meldde woensdag nabeurs een beter dan verwacht kwartaalresultaat en beide concerns gaven een redelijk positieve prognose voor het lopende kwartaal. Voor Compaq leverde dat donderdag een koersstijging op van 6,3 procent. Apple deed het ,2 procent beter.

Citigroup

Citigroup maakte bekend dat het laatste kwartaal van vorig jaar een winststijging van 16 procent heeft opgeleverd. In de hoek van de financiële waarden was dat een positieve impuls. Het bankconcern zag de koers van zijn aandeel stijgen met 2,1 procent.

In de Dow-Jonesindex was United Technologies na meevallende resultaten de grootste stijger met een winst van 7,3 procent. Het supermarktconcern Kmart, dat wanhopig probeert een faillissement te voorkomen, steeg bijna 12 procent. Woensdag verloor Kmart nog eenderde van zijn beurswaarde.

Uitkering

De beleggers kregen nog meer positief nieuws te verwerken. Donderdag werd bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een WW-uitkering in de Verenigde Staten de afgelopen week is gedaald met 14.000. Er was rekening gehouden met een stijging van 38.000 aanvragen. Dat de Amerikaanse huizenmarkt minder goed draaide, had geen invloed.

De euro daalde licht. Tegen het einde van de handel in New York stond de Europese munteenheid op 0,8803. Woensdag was de euro uitgekomen op een koerspeil van 0,8820.