KIEV - Oekraïne betaalt vrijdag de gasrekening van mei aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Dat heeft de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko vrijdag gezegd tijdens een bijeenkomst met de veiligheidsraad van zijn land.

Het gaat om een bedrag van 3,8 miljard gryvnia (350 miljoen euro).

Moskou had gewaarschuwd voor een nieuw conflict over de gasleveranties aan het buurland, als Oekraïne de rekening niet op tijd zou betalen.

''Ik had geen andere keuze dan in te stemmen met het besluit de fondsen vrij te maken'', zei de pro-westerse president volgens het persbureau Interfax tijdens de bijeenkomst met de veiligheidsraad.

Gasleveranties

Woensdag waarschuwde premier Vladimir Poetin van Rusland dat de gasleveranties aan Europa via Oekraïne ''volledig tot stilstand'' zouden kunnen komen, als Kiev niet in staat was de gasrekening op tijd te betalen.

Dat had kunnen leiden tot een herhaling van de crisis van januari, toen een bitter gevecht tussen Rusland en Oekraïne ertoe leidde dat meer dan tien Europese landen werden afgesloten van gas uit Rusland.

Ongeveer 80 procent van de Russische gasleveranties aan de Europese Unie gaat via Oekraïne.

Jechanoerov

Het parlement in Kiev heeft minister van Defensie Joeri Jechanoerov vrijdag ontslagen. Dat gebeurde nadat premier Joelia Timosjenko hem van corruptie had beschuldigd.

In totaal 363 afgevaardigden, 137 meer dan het vereiste aantal, stemden voor het ontslag.

Bondgenoten

Jechanoerov, die de aantijging afwees, was een van de weinige overgebleven bondgenoten van de president in het openbaar bestuur.

Hij was van september 2005 tot en met augustus 2006 premier van het Oost-Europese land. Volgens de grondwet van de vroegere Sovjetstaat benoemt de president de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken.

Na het ontslag zit het kabinet van Timosjenko zonder ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Financiën.