SINGAPORE - De olieprijs is de laatste maanden flink gestegen door de verwachting dat de wereldeconomie herstelt.

In de nacht van donderdag op vrijdag kroop de prijs van een vat (van 159 liter) richting de 70 dollar door gunstige macrocijfers donderdag over de Amerikaanse werkgelegenheid.

''De markt prijst de verbeterde macro-economische omstandigheden in'', aldus een analist van de Britse bank Barclays in Singapore.

Stijging

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs houdt er rekening mee dat een vat olie op basis van een mogelijk herstel van de wereldeconomie eind dit jaar voor 85 dollar van de hand gaat.

Topman Nobuo Tanaka van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwde vrijdag dat de stijgende olieprijs niet in de pas loopt met de beschikbare macro-economische gegevens.

Schadelijk

''Stijgende olieprijzen terwijl de economie niet herstelt, kan erg schadelijk zijn'', aldus Tanaka tegen persbureau Reuters. Hij doelt op het gevaar van een stijgende inflatie die een herstel van de economie in de weg kan staan.

De olieprijs daalde afgelopen winter naar niveau's van rond de 30 dollar per vat. Vorig jaar zomer bereikte de olieprijs nog een recordniveau van ruim 147 dollar per vat.

Daarna barstte de kredietcrisis in volle hevigheid los.