FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief voor de eurozone zoals verwacht onveranderd gelaten.

De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent staan, zo maakte de ECB donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend.

Analisten hadden al voorspeld dat de ECB na de renteverlagingen in maart en april een pas op de plaats zou maken. De rente in de eurozone is door de ECB sinds oktober vorig jaar in zeven stappen teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent.

De lage rente moet er uiteindelijk voor zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren.

Kredietverlening

ECB-president Jean-Claude Trichet bevestigde na de vergadering het plan van de ECB om zogenoemde pandbrieven van commerciële banken over te kopen. De banken moeten met dat geld de kredietverlening in de eurozone verder op gang brengen, zodat er meer geld beschikbaar komt in de Europese economie.

De ECB kondigde na de vorige rentevergadering al aan hier 60 miljard euro voor uit te trekken. Dit bedrag zal worden gebruikt om de schuldpapieren verspreid over de landen in de eurozone op te kopen.

De aankopen zullen volgende maand beginnen en naar verwachting in juni 2010 worden afgerond.

Inflatie

Trichet noemde het huidige rentetarief van 1 procent passend. Volgens de centralebankpresident blijft de ontwikkeling van de inflatie de komende tijd gematigd.

De economie zal zich volgens Trichet in de tweede helft van dit jaar minder slecht ontwikkelen dan in de eerste helft. Daarbij gaat het in eerste instantie om een afname van de krimp, positieve cijfers verwacht Trichet in de tweede helft van volgend jaar.