FRANKFURT - De rente in de twaalf eurolanden blijft onveranderd. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag het tarief voor de herfinancieringsrente op 2 procent te houden. Dit is het laagste niveau dat deze landen kennen sinds meer dan vijftig jaar. Het rentetarief geldt sinds juni 2003.

Het besluit van de ECB is volledig in lijn met wat analisten hadden voorspeld. De economieën in Europa krabbelen overeind, hetgeen volgens deskundigen mede te danken is aan de lage rente. Scheidend president van de ECB, Wim Duisenberg, was afwezig op de reguliere bestuursvergadering donderdag. Zijn plaats werd ingenomen door vice-voorzitter Papademos.

Renteverlaging

Duisenberg heeft eerder gezegd alleen een renteverlaging te overwegen als de economische groei in de eurolanden beneden de verwachtingen blijft. De ECB voorspelt voor dit jaar een groei van ,7 procent en voor volgend jaar van 1,6 procent. Een verdere renteverlaging verhoogt het risico op inflatie.

Ook de Britse centrale bank, de Bank of England, besloot donderdag het rentepeil gelijk te houden. De basisrente blijft 3,5 procent, het laagste niveau sinds 1955. Bij de vorige bijeenkomst, acht weken geleden, verlaagde de Britse centrale bank de rente onverwacht tot het huidige niveau.