SCHIPHOL - De luchtvaartmaatschappijen waarmee reizigers tegen erg lage tarieven kunnen vliegen, blijven voorlopig doorgroeien. Dat is de mening van KLM-topman L. van Wijk.

Hij is positief over de toekomst van de zogenoemde prijsvechters, omdat ze tegen veel lagere kosten vliegen dan de traditionele maatschapijen. De komende dertig tot veertig jaar blijven deze grote vervoerders opereren in een gereguleerde omgeving, waarin het erg moeilijk is om goedkoper te vliegen, aldus Van Wijk donderdag.

Uiteindelijk zullen in Europa alleen de echt goedkope maatschappijen overleven. De onderlinge concurrentie tussen bijvoorbeeld Ryanair, easyJet en Virgin Express is enorm en neemt alleen maar toe. Hierdoor komen de inkomsten onder druk te staan, stelt de topman.

KLM

KLM lijdt behoorlijk onder de concurrentie van de prijsvechters. Vooral op de korte routes binnen Europa zijn ze een geduchte vijand. Op de lange afstanden ziet Van Wijk geen toekomst voor easyJet en Ryanair.

Malaise

De hele luchtvaartsector heeft het momenteel zwaar te verduren door vooral de economische malaise. Om financieel gezond te worden, heeft KLM besloten om zeker 4500 banen te schrappen. Bovendien is de onderneming op zoek naar een partner. Waarschijnlijk wordt dit de Franse maatschappij Air France.

De voordelen van een alliantie voor de reiziger bestaat volgens de KLM-directeur vooral uit betere en meer verbindingen tussen vluchten. Ook de ticketprijzen kunnen omlaag.