ZAANDAM - De supermarktketen Albert Heijn heeft het afgelopen jaar een operationele winst van 262 miljoen euro geboekt. Dat is 6 procent meer dan in 2001, toen het operationele resultaat 247 miljoen euro bedroeg. In dat jaar boekte Ahold een winstsprong van procent, ofwel 51 miljoen euro.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De omzet van Albert Heijn bedroeg afgelopen jaar 5,70 miljard euro, tegen 5,41 miljard in 2001 en 5,20 miljard euro in 2000. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de dochter, die Ahold donderdag voorbeurs heeft gepubliceerd. De nieuwe omzetcijfers over 2001 en vallen ruim 100 miljoen euro lager uit dan Ahold eerder rapporteerde.

Stop & Shop

Albert Heijn dient samen met Stop & Shop, een Amerikaanse Ahold-dochter, als onderpand voor een miljardenlening van de banken. De twee onderdelen van het supermarktconcern zijn, voor zover bekend, niet betrokken bij de reeks boekhoudschandalen die Ahold heeft getroffen.

Banen

Albert Heijn maakte woensdag bekend dat er 440 banen worden geschrapt op het hoofdkantoor en bij de distributietak. De supermarktketen wil de komende twee jaar 100 miljoen euro besparen met de reorganisatie.

Het Amerikaanse Stop & Shop wist de operationele winst afgelopen jaar behoorlijk op te schroeven. Het operationele winstcijfer kwam op uit op 656,9 miljoen euro, een stijging van ruim 26 procent. In boekte het Amerikaanse onderdeel een operationeel resultaat van 518,9 miljoen euro en het jaar daarvoor kwam het winstcijfer uit op 494 miljoen euro.

De omzet van Stop & Shop steeg in 2002 beduidend minder snel dan de winst. De omzet kwam uit op 8,72 miljard euro, een groei met bijna 8 procent.

Ahold presenteert eind deze maand de jaarrekening over 2002. De jaarcijfers zijn diverse malen uitgesteld, nadat er boekhoudschandalen kwamen bovendrijven bij het concern. Ahold belegt donderdag een aandeelhoudersvergadering om het uitstel toe te lichten en een ruwe schets van de toekomstplannen te geven.