AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam straalde donderdag duidelijk optimisme uit. Het Damrak nam een voorschot op wat in New York zou gaan gebeuren, nadat in de VS diverse meevallende bedrijfscijfers waren gepubliceerd.

Bekijk de video

De AEX-index eindigde ruim 1,5 procent hoger op 496,82 punten. De Midkap-index voor de middelgrote bedrijven was met 482,66 punten fractioneel beter.

De jaarcijfers van ASM Lithography vielen de analisten donderdag voorshands mee, zodat de koers van het fonds omhoog mocht. Later ontstond toch wel de nodige aarzeling. Het slot kwam daardoor een kwart procent lager op 20,95 euro.

Doordat de goede berichten uit het Amerikaanse bedrijfsleven vooral betrekking hadden op technofondsen zoals Compaq en Apple, vielen in Amsterdam in deze hoek de grootste winsten. KPN sloot de dag 4,9 procent hoger af op 6,25 euro en ook KPNQwest mocht 1,8 procent omhoog naar 7,83 euro.

Maar ook de financiële waarden begonnen alras hun partijtje meespelen. Na KPN bleek ING de beste van de AEX-fondsen met een vooruitgang van 3,7 procent op 28,69 euro. Aegon en Fortis schoven respectievelijk 3,1 en 3,7 procent omhoog. ABN Amro was hier de hekkensluiter met een krappe 2,5 procent winst.

De lijst van AEX-fondsen werd gesloten door UPC. De kabelaar moest ruim 4 procent van de koers afgeven op 47 eurocent. De grootste stijging bij de middelgrote fondsen liet Vodafone Libertel zien. Er kwam 5,8 procent bij de koers op 55 eurocent.

Automatiseerder Unit 4 Agresso trok 2,4 procent aan naar 10,90 euro. Onderaan de lijst stond Landis met een achteruitgang van 6,7 procent op 3,20 euro. Ook supermarktconcern Laurus zat weer in de verkeerde hoek met een verlies van 4,35 procent op 4,40 euro.

Prolion was donderdag terug van weggeweest. Er kwam 33 procent op de koers op 1,20 euro. Met dit herstel is de fabrikant van melkrobots nog niet terug op het peil van een week eerder. Toen werd er nog 2,64 euro betaald, maar tegenvallende halfjaarcijfers en matige vooruitzichten veroorzaakten een forse koersval.