Voor het eerst in vele jaren heeft supermarktconcern Ahold een kwartaalverlies moeten publiceren

ZAANDAM - Voor het eerst in vele jaren heeft supermarktconcern Ahold een kwartaalverlies moeten publiceren. In het tweede kwartaal van dit jaar was er een nettoverlies van 197,5 miljoen euro, maakte het bedrijf donderdag bekend. In dezelfde periode van 2001 was er nog een winst van 323,8 miljoen euro. De grote boosdoener dit jaar is Latijns-Amerika.


Bekijk video van analist

Velox Retail

In de cijfers over het tweede kwartaal zitten bijzondere lasten van 490 miljoen euro. Daarvan heeft 410 miljoen euro betrekking op de problemen van Velox Retail, Aholds voormalige partner in Latijns-Amerika. Verder wordt 80 miljoen extra afgeschreven aan goodwill voor Argentinië.

Incidenteel

Topman Cees van der Hoeven toonde zich donderdag pijnlijk getroffen door het verlies. "Gelukkig is de oorzaak incidenteel en niet structureel", troostte hij de aandeelhouders.

Ahold blijft bij de verwachting dat heel 2002 een groei van de winst per aandeel van 5 tot 8 procent te zien zal geven. Dat is dan exclusief valuta-invloeden, afschrijving op goodwill en bijzondere lasten. Deze verwachting werd op 17 juli uitgesproken en betekende toen een herziening van eerdere uitspraken wegens het langere integratieproces in Spanje, lagere opbrengsten uit de verkoop van onroerend goed en stijgende rentelasten in Latijns-Amerika.

Het supermarktconcern durfde donderdag zelfs al een voorlopige, zij het voorzichtige verwachting voor 2003 uit te spreken. Ahold wil naar een gezonde autonome omzetgroei van 4 tot 5 procent en winstgroei bij constante wisselkoersen.

Verder moet er een verdere margeverbetering komen, een beter kapitaalgebruik en het werkkapitaal dient verder te worden verminderd. Dat alles moet leiden tot een beter rendement en hogere vrije kasstromen. Ahold denkt dat er een "respectabele groei" van de winst per aandeel zal zijn.