UTRECHT - De kampeer- en caravanindustrie verwacht een recordjaar te draaien. Door de recessie en het onrustige wereldbeeld, met onder meer de oorlog in Irak, zoeken Nederlanders hun vakantieadres meer dichtbij huis. Daarbij besluiten vakantiegangers vaker te gaan kamperen en schaffen een caravan aan.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie (KCI) woensdag bekendgemaakt. De brancheorganisatie gaat ervan uit dat er dit jaar circa 25.000 toercaravans worden verkocht. Dat is 4 procent meer dan in het recordjaar 2002. Toen werden 24.024 nieuwe caravans verkocht.

Onrust in de wereld

"Vooralsnog lijkt het er in ieder geval op dat wij weinig last hebben van de recessie en onrust in de wereld. Het werkt eerder in ons voordeel, want Nederlanders willen ondanks alles toch op vakantie", aldus KCI-secretaris A. Koster. "Eenzelfde tendens zagen we ook na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Het jaar daarna draaiden we een recordjaar, en nu weer."

De KCI organiseert van 13 tot en met 19 september in Utrecht de Kampeer & Caravan Jaarbeurs. De organisatie verwacht dan meer cijfers over de ontwikkelingen in de branche beschikbaar te hebben.