AMSTERDAM - Onvriendelijk gedrag van het personeel is een belangrijke reden om diefstal in een winkel te plegen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Deloitte & Touche onder duizend Nederlanders. Ongeveer 16 procent van hen steelt wel eens wat in een winkel. Ze nemen vooral snoep, cosmetica en drank mee zonder te betalen.

Ook de kick van het stelen, is een drijfveer. Verder spelen armoede of geldnood en druk van anderen een rol bij de beslissing om diefstal te plegen, zo stelt Deloitte.

In supermarkten is het verkeerd afwegen van producten een populaire manier om geld te besparen. In de winkel iets opeten of -drinken komt ook vaak voor. In warenhuizen worden prijskaartjes soms verwisseld of verdwijnt er iets onder de eigen kleding.

Driekwart van de ondervraagden zou het winkelpersoneel op de hoogte brengen van diefstal. De mensen die niets zouden ondernemen, vinden dat de winkelier zelf beter moet opletten of zijn bang om iets te zeggen. Ze willen er niet bij betrokken raken, aldus Deloitte.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 81 procent van de Nederlanders het goed vindt dat een winkelier zich desnoods met geweld verdedigt bij een diefstal. Onlangs ontstond opschudding, nadat justitie twee medewerkers van een Albert Heijn-supermarkt had vervolgd, omdat zij met geweld een overvaller hadden overmeesterd.