NIJMEGEN - Bij Philips in Nijmegen verdwijnen opnieuw banen. Eerder dit jaar schrapte het concern al negentig arbeidsplaatsen in de halfgeleidervestging. Woensdag hebben bonden en ondernemingsraad gehoord dat er nog een 140 verdwijnen. T. Willms van De Unie zei dat er bovendien nog een onderzoek komt naar hoe efficiënt er gewerkt wordt.

"Het houdt natuurlijk een keer op", aldus de vakbondsbestuurder. De banenreductie bij Philips Semiconductors Nijmegen is de zoveelste op rij. In 2002 verdwenen er al tweehonderd banen. De negentig van begin dit jaar werden grotendeels opgevangen door natuurlijk verloop en voor een deel door bemiddeling naar buiten het bedrijf. Inmiddels werken er nog rond de 4000 mensen.

Sociaal plan

Voor deze nieuwe reorganisatie willen de bonden opnieuw een sociaal plan. Zij vragen zich volgens Willms, af wat Philips verder van plan is met Nijmegen. Willms herinnert zich de uitspraak van topman G. Kleisterlee van vorige maand dat elke derde fabriek van het concern op termijn dicht moet.