BRUSSEL - De Europese Commissie vreest dat het begrotingstekort in alle eurolanden samen dit jaar boven de kritische grens van 3 procent uitkomt. Dat heeft de woordvoerder van Europees commissaris Solbes (Monetaire Zaken) dinsdag meegedeeld, in een reactie op het nieuws uit Parijs dat het Franse tekort op de begroting dit jaar op 4 procent uitkomt.

"Het kan heel wel zijn dat het gemiddelde tekort dit jaar uitkomt op of om en nabij de 3 procent", aldus de woordvoerder. Hij wilde verder niet reageren op het nieuws uit Parijs. "We zijn daar maandag schriftelijk kort over geïnformeerd. We moeten eerst meer informatie hebben en deze analyseren." Eerder liet Duitsland al weten dit jaar uit te zullen komen op 3,8 procent.

In het Europese stabiliteitspact voor de euro, dat landen met de eenheidsmunt aan een strenge begrotingsdiscipline moet binden, is in 1996 al afgesproken dat lidstaten die een tekort op hun begroting hebben van 3 procent of meer van hun bruto binnenlands product (de totale verdiensten in een land), een waarschuwing krijgen.

Lidstaten

Bij uitblijven van adequate maatregelen riskeert een lidstaat zelfs strafboetes, hoewel Frankrijk en Duitsland er vanwege hun omvang voor de Europese economie vanuit gaan dat zij dit risico niet lopen. Het stabiliteitspact voorziet geen maatregelen voor een begrotingstekort van 3 procent of meer voor alle eurolanden. De EU-regeringsleiders wilden in 1996 juist strenge eisen aan nationale begrotingen blijven stellen om de koers van de euro stabiel te houden.