DEN HAAG - Oud-ombudsman M. Oosting gaat op zoek naar een oplossing in de ruzie tussen beleggers in aandelenlease en de aanbieders van deze producten. Oosting wordt de voorzitter van een geschillencommissie die op verzoek van minister Zalm (Financiën) een schikking tussen beide partijen probeert te treffen.

In de geschillencommissie zitten verder voormalig minister van Justitie W. Sorgdrager en C. du Perron, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Dat blijkt uit een brief die Zalm dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Juridisch gevecht

De minister installeert de commissie woensdag in een poging een ellenlang juridisch gevecht tussen de beleggers en de financiële instellingen te voorkomen. De commissie moet de beleggers en de verkopers van leaseconstructies overreden om tot een vergelijk te komen.

Als basis voor de schikking dienen de uitspraken van de klachtencommissie van het Dutch Securities Institute (DSI). De klachtenafdeling van het DSI zal dit jaar een oordeel vellen over de wijze waarop de meest gangbare varianten van de beleggingsproducten aan de man zijn gebracht.

Zalm

Zalm waarschuwt dat de geschillencommissie de aanbieders niet kan verbieden hun leningen bij klanten te innen. Eerder riep de minister de financiële concerns op tot terughoudendheid bij het terugvorderen van de schuld die consumenten zijn aangegaan om aandelenpakketten te kopen.

De commissie onder leiding van Oosting kan de ruziënde partijen ook geen regeling opleggen. Oosting is aangesteld om de beleggers en de financiële concerns op één lijn te krijgen, aldus Zalm in een toelichting. Hij verwacht dat de commissie begin november weet of de beleggers en aanbieders van aandelenlease bereid zijn om de zaak in der minne te schikken. Volgens de minister bestaat er een kans dat Oosting de problemen niet uit de wereld kan helpen.