AMSTERDAM - Draka, producent van kabels en kabelsystemen, heeft over de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van ,1 miljoen euro. Dit resultaat is vooral bereikt door een boekwinst op de verkoop van een gebouw in Spanje. Die transactie leverde 9,9 miljoen euro op, zo blijkt uit dinsdag gepresenteerde cijfers.

Exclusief de boekwinst zou Draka een verlies van 4,8 miljoen euro hebben geleden tegenover een nettowinst van 1,2 miljoen euro over het eerste halfjaar van 2002. Het verlies zou groter zijn geweest als Draka niet drastisch het mes in de kosten had gezet. Dat ging ten koste van achthonderd banen, ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand.

Het resultaat exclusief de boekwinst is slechter dan analisten hadden verwacht. Hun verwachtingen zaten tussen een verlies van 1,6 miljoen euro en een winst van 1,4 miljoen euro.

De omzet kwam uit op 697,7 miljoen euro, een daling met 9,8 procent ten opzichte van een jaar geleden. De daling schrijft het bedrijf toe aan een lagere koperprijs, gedaalde glasvezelprijzen en negatieve valuta-effecten. Zonder die factoren zou de omzet zijn gedaald met 2,3 procent, aldus het bedrijf.

Draka verwacht dat de marktomstandigheden in de tweede helft van niet verder zullen verslechteren. Voor de periode daarna is het bedrijf, dat levert aan de telecom- en energiesector, "gematigd optimistisch", omdat het hier en daar voorzichtige tekenen van herstel bespeurt.

Het bedrijf wil de komende tijd kijken naar mogelijkheden om zich te versterken. Dat kan samenwerking zijn met strategische partners, zei een woordvoerder in een toelichting. Een andere mogelijkheid is volgens hem het ruilen met branchegenoten van activa en klantenbestand. Voor het einde van het jaar verwacht Draka hierover meer duidelijkheid.