PARIJS - De luchtvaartmaatschappijen hebben vorig jaar bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus 101 orders voor vliegtuigen geannuleerd wegens de crisis in de luchtvaart. Dat blijkt uit cijfers die Airbus, voor 80 procent eigendom van EADS, donderdag heeft bekendgemaakt.

Het aantal geannuleerde orders is volgens de vliegtuigbouwer voor 90 procent veroorzaakt door financiële problemen bij luchtvaartmaatschappijen na de 11e september. Airbus liet donderdag verder weten via natuurlijk verloop 6000 banen te willen laten verdwijnen. Eind dit jaar werken er dan 44.500 mensen bij het concern.

In totaal ontving Airbus 274 orders voor nieuwe vliegtuigen, een scherpe daling vergeleken met de 492 in 2000. De bestelde vliegtuigen hadden een waarde van 37,3 miljard dollar, waarmee Airbus naar eigen zeggen 61 procent van de markt in handen heeft.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar troefde Airbus zijn aartsconcurrent Boeing af. Deze Amerikaanse vliegtuigbouwer liet eerder deze maand weten dat de netto-orderontvangst vorig jaar uitkwam op 272 vliegtuigen. Oorspronkelijk waren er bij Boeing 355 orders binnengekomen.

Airbus leverde vorig jaar 325 vliegtuigen af, een record in zijn geschiedenis. In 2000 werden er 311 toestellen afgeleverd. Topman Noël Forgeard zei donderdag te verwachten dat zijn concern dit jaar toestellen aflevert. In 2003 zullen er er ongeveer even veel zijn.