PARIJS - Frankrijk stuurt dit jaar aan op een veel groter overheidstekort dan de Europese regels voorschrijven. Het Franse ministerie van Financiën en Economie heeft de Europese Commissie maandag laten weten dat het tekort op 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomt.

Volgens het Europese stabiliteitspact, dat een stabiele euro moet garanderen, mag het begrotingstekort van een euroland maximaal procent van het bbp bedragen. De Franse regering moet nu maatregelen treffen om de overheidsfinanciering op orde te brengen, maar het is twijfelachtig of ze dat tijdig zal doen.

Tekort Duitsland: 3,8 procent

Duitsland zit met een geraamd tekort van 3,8 procent ook boven de grens van 3 procent. In het uiterste geval kan de Europese Commissie overtreders grote boetes opleggen.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder ziet meer in versoepeling van het stabiliteitspact in slechte economische tijden. Ook de Franse president Jacques Chirac pleit daarvoor. Nederland vindt dat de grote landen het pact niet mogen negeren.