DETROIT - Ford heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 5,07 miljard dollar. In dat resultaat is inbegrepen een voorziening van 4,1 miljard dollar voor een ingrijpende reorganisatie. Ford maakte vorige week bekend zeker vijf fabrieken te sluiten, minder auto's te produceren en 10 procent van zijn personeel kwijt te willen.

Door het kwartaalverlies, vergeleken met een winst van 1,07 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2000, is Ford over heel 2001 ook op verlies gekomen. Dat is voor het eerst sinds 1992. Het negatieve jaarsaldo bedroeg 5,45 miljard dollar tegenover een winst van 3,47 miljard dollar in 2000.

Het autoconcern kwam vorig jaar op hoge kosten te staan door onder meer een conflict met bandenleverancier Firestone, door dure terugroepacties en door verkoopcampagnes om maar klanten te blijven trekken. Topman Nick Scheele liet woensdag bij de presentatie van de cijfers weten dat de Amerikaanse economie onzeker blijft.

Scheele verwacht dat zijn concern in het eerste kwartaal een productie van 1,05 miljoen wagens zal halen. Dat is 3 procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.