ROTTERDAM - Vakbond FNV Bondgenoten bereidt massale acties voor in de havens van Rotterdam, Amsterdam, Terneuzen en Vlissingen. De havenwerkers staken tegen het Europese plan, Port Package, om het havenwerk te liberaliseren. In Rotterdam start woensdag een eerste verrassingsactie op. Daarna volgens korte werkonderbrekingen in diverse havengebieden.

Uiteindelijk wil de vakbond op 29 september tijdens een -uursstaking het havenwerk in Nederland zoveel mogelijk plat leggen. "Dan hopen we circa 2300 havenwerkers op de been te krijgen voor een demonstratie in Rotterdam. Maar het kan ook een actie worden in Brussel", aldus bestuurder N. Stam van FNV Bondgenoten maandag.

FNV Bondgenoten organiseert de acties samen met bonden uit België, Frankrijk en Duitsland. De vakverenigingen vrezen dat de werkgelegenheid en veiligheid in havens in het geding komen als de plannen doorgaan. Werkgevers kunnen het overslagwerk dan uitbesteden aan niet-geregistreerde en goedkopere arbeiders als scheepspersoneel en uitzendkrachten.

In januari werd van Nederland tot Cyprus en Spanje tot Finland in zeehavens ook al actie gevoerd tegen Port Package. Volgens de FNV Bondgenoten legden toen naar schatting 2000 Nederlandse havenwerkers het werk neer. Deze stakingen waren voor het Europese Parlement aanleiding om de plannen voor het liberaliseren van het laden en lossen van schepen af te zwakken.