DELFT - MKB-Nederland, de ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, verwacht dat ex-klanten van de failliete stroomleverancier Energy XS dinsdag vanaf middernacht niet zonder elektriciteit komen te zitten.

De regionale netbeheerders, die na het faillissement een noodleverancier hebben ingeschakeld, kunnen overgaan tot afsluiting als een voormalige klant van Energy XS geen nieuwe leverancier heeft gevonden. De afnemers hadden hiervoor tien werkdagen de tijd en die termijn loopt dinsdagnacht 24.00 uur af.

Volgens energiedeskundige H. de Groot van MKB-Nederland heeft inmiddels de overgrote meerderheid van de zakelijke klanten van Energy EX een nieuwe leverancier. Een "kleine minderheid" mogelijk niet, maar ook voor deze groep verwacht De Groot niet onmiddellijk problemen.

"Het zou wel het domste zijn wat de sector kan doen om ex-klanten van Energy XS af te sluiten. Dat zou niet best zijn voor het imago, dat toch al een deuk heeft opgelopen doordat de gang van zaken rond het faillissement van Energy XS niet bepaald soepel is verlopen." De Groot wijst er bovendien op dat enkele grote netbeheerders (Continuon, Essent Netbeheer) al eerder hebben aangegeven dat het niet zo'n vaart zal lopen met afsluitingen.

Energy XS had 60.000 klanten, waaronder 15.000 zakelijke klanten. Onder die laatste groep zit een groot aantal dat wegens de afname van een beperkte hoeveelheid stroom valt onder particulieren. Voor particulieren (die gebruik hebben gemaakt van de vrijheid om zelf hun groenestroomleverancier te kiezen) verwacht De Groot al helemaal geen afsluitingen omdat die een zogenoemde 'beschermde status' genieten. Zij worden automatisch weer klant van hun oude energieleverancier.

MKB-Nederland heeft maandag voor alle zekerheid een oproep de deur uitgedaan aan de netbeheerders om coulant om te springen met zakelijke afnemers die eventueel nog geen nieuwe leverancier hebben gevonden.

Vorige week vroeg MKB-Nederland minister Brinkhorst van Economische Zaken een onderzoek in te stellen naar het faillissement van Energy XS. De organisatie heeft de indruk dat de gevestigde energiebedrijven zich niet in alle opzichten aan de regels hebben gehouden.