LONDEN - De Britse kleding- en interieurketen Laura Ashley doet de activiteiten in de Benelux van de hand. Het gaat onder meer om de zeven winkels met spullen met het klassieke Britse bloemetjesmotief in Nederland.

Ook de drie zaken in België en de activiteiten in een pand in Luxemburg maken deel uit van de verkoop, zo heeft het voormalige familiebedrijf maandag bekendgemaakt.

De verlieslatende winkels gaan voor 2 euro over naar Laben Holding BV. Het gaat om een franchiseovereenkomst voor een periode van 4,5 jaar.

Over het eind januari afgesloten boekjaar boekten de verkochte zaken een omzet van 6,7 miljoen pond (9,7 miljoen euro) en een verlies voor belastingen van 2,2 miljoen pond (3,2 miljoen euro). Ze staan op de balans voor een nettowaarde van 1,5 miljoen pond (2,2 miljoen euro).

De verkoop komt niet uit de lucht vallen maar maakt deel uit van een in januari 2003 aangekondigde reorganisatie. Laura Ashley wil zich terugtrekken van het Europese vasteland en waar dat kan met franchising. Daarbij geeft Laura Ashley de condities aan waaronder een ander bedrijf de spullen verkoopt.

Sinds januari heeft Laura Ashley 33 winkels gesloten. In Frankrijk zijn nog maar zes zaken open. Vier gaan er waarschijnlijk eind november dicht en de onderneming praat over franchiseregelingen voor de resterende twee.