AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam kiest donderdag voor een voorzichtige aanpak. De AEX-index opende weliswaar lager maar sloeg al snel de weg omhoog in. Na ruim een uur had de belangrijkste graadmeter van het Damrak zich opgewerkt tot 492,79 punten, een winst van 0,72 procent.

Bekijk video

De hoofdfondsen lieten over een breed front een positief beeld zien. Twintig van de 25 fondsen noteerden een winst. Grootste stijger was KPN. Het telecomconcern werkte zich weer boven de grens van 6 euro uit (3,2 procent erbij op 6,15 euro).

Ook ING werd duurder, 2,5 procent op 28,36 euro. De bankverzekeraar gaat in Australië en Nieuw-Zeeland zijn krachten bundelen met het Australische ANZ, wat een sterkere positie op de gebieden fondsenbeheer en levensverzekeringen moet opleveren.

ASM Lithograpy boekte vorig jaar een verlies van 479 miljoen euro, een minder slecht resultaat dan analisten hadden verwacht. De Veldhovense chipmachinefabrikant kwam daarmee in de belangstelling van beleggers, wat resulteerde in een 1,4 procent hogere koers op ,30 euro.