WAO'ers die voor 80 procent of meer zijn afgekeurd, gaan er volgens het akkoord op vooruit

DEN HAAG - Het ministerie van Sociale Zaken is bang dat de nieuwe opzet van de WAO, zoals de Sociaal Economische Raad (SER) die voorstelt, leidt tot een flinke kostenstijging. Uit zeer voorlopige berekeningen van het departement blijkt dat het WAO-akkoord dat de werkgevers- en werknemersorganisaties waarschijnlijk vrijdag zullen sluiten, ongeveer 2 miljard euro meer gaat kosten.

De hogere kosten zitten vooral in de hogere uitkering die volledig en duurzaam arbeidsongeschikten volgens het SER-akkoord zouden moeten krijgen. WAO'ers die voor 80 procent of meer zijn afgekeurd, moeten volgens het akkoord kunnen rekenen op een uitkering van 75 procent van het gemiddelde salaris over de laatste drie jaar. Een volledig arbeidsongeschikte krijgt nu nog 70 procent van het laatstverdiende loon.

Het Centraal Planbureau

Melkert

PvdA-fractievoorzitter Melkert zei donderdag bij Radio 1 dat het kabinet snel met een reactie op het SER-advies over de WAO zal moeten komen zodat nog deze kabinetsperiode de nieuwe wetgeving in de stijgers gezet kan worden.

De commissie-Donner adviseerde vorig jaar op verzoek van minister Vermeend van Sociale Zaken al over een stelselherziening van de WAO. Donner sprak toen de verwachting uit dat met zijn voorstellen 3,6 miljard euro kan worden bezuinigd op de WAO.

De FNV hecht weinig belang aan de berekeningen van staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken). De bond kijkt uit naar de CPB-cijfers. "De staatssecretaris moet het CPB niet zo voor de voeten lopen", zei een woordvoerder van FNV-voorzitter L. de Waal donderdag.

/ECONOMIESER dichtbij akkoord over WAO-herziening