AMSTERDAM - Vergeleken met vijf maanden geleden is de consument voor een identiek pakket aan boodschappen veel meer geld kwijt op dit moment, zo blijkt uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad. Gemiddeld betaalt de consument 5 procent meer.

Volgens het onderzoek hebben de prijsstijgingen niks met de invoering van de euro te maken. Vooral de prijzen van groente en fruit zijn de afgelopen maanden explosief gestegen. Bloemkool, komkommer en andijvie zijn zelfs 40 procent duurder dan vorig jaar. Als belangrijkste oorzaak wordt het extreem slechte weer in Spanje en Griekenland genoemd.

Ook zuivelproducten zijn blijvend in prijs verhoogd. Campina Melkunie wijt de forse prijsstijging aan de MKZ-crisis van vorig jaar. "Wij hebben extra maatregelen moeten nemen in de bewerking van de zuivelproducten en dat zorgt voor hogere kosten," aldus een woordvoerder van Campina. Campina verhoogde afgelopen maanden de prijs met 2 tot 4 eurocent per liter melk.

Albert Heijn, C1000 en de Konmar

Het Algemeen Dagblad bezocht drie supermarkten. De Albert Heijn (Soendaplein, Haarlem), C1000 (Jonckheer Mockkade, Hillegom) en de Konmar (Poolsterstraat, Rotterdam). Albert Heijn bleek opnieuw de duurste supermarkt te zijn. Ook de prijzen stegen bij de Zaanse grootgrutter het hardst, met maar liefst 6,4 procent ten opzichte van vijf maanden geleden. Bij de C1000 is de consument het goedkoopst uit.

"De prijsstijging wordt vooral veroorzaakt door de groenten. Die zijn nu schaars en daardoor zo duur. Dat is vervelend voor de klanten, maar ook voor ons. Aan zo'n bloemkool verdienen we niks, die ligt voor de inkoopsprijs in de winkel. Dat geldt eigenlijk ook voor de andere producten. De grondstoffen zijn gewoon duurder geworden. En die kosten moeten we doorberekenen aan de klant," aldus een woordvoerder van de Albert Heijn in de krant.

Voor 90 identieke produkten betaalden de onderzoekers in de Albert Heijn 125,09 euro, in de Konmar 117,84 euro en in de C1000 111,92 euro.

/ECONOMIEGroenteprijzen fors hoger door kou in Zuid-EuropaMelk flink duurder