HOUSTON - Computerfabrikant Compaq heeft in het vierde kwartaal vorig jaar boven verwachting gepresteerd en verwacht in de tweede helft van dit jaar een bescheiden groei. Desondanks daalde de omzet met een kwart in vergelijking met dezelfde periode in .

Dat heeft het bedrijf woensdag nabeurs bekendgemaakt. In het eerste kwartaal van dit jaar denkt Compaq een omzet te halen van ,6 miljard dollar. In de laatste drie maanden van vorig jaar bedroeg die nog 8,5 miljard dollar, dank zij de goede verkopen tijdens de decembermaand. Dat betekende een groei van 14 procent ten opzichte van het slechte derde kwartaal, maar een teruggang met een kwart in vergelijking met de laatste drie maanden van 2000. Vooral in Europa deed het concern dat mogelijk verder gaat met Hewlett-Packard, het goed. Daar stegen de verkopen met bijna eenderde.

Apple Computer spreekt van een "solide" laatste kwartaal. Topman Steve Jobs zegt dat Apple een van de weinige bedrijven is die winst maakt met de verkoop van pc's.

De eigenzinnige pc-fabrikant sloot het eerste kwartaal van het boekjaar 2001/2002 af met een omzet van 1,375 miljard dollar, iets minder dan analisten hadden voorspeld. De financiële positie van Apple is puik met bijna 4,4 miljard dollar in kas.

Yahoo

Internetbedrijf Yahoo blijft verlies draaien. Voor het vijfde achtereenvolgde kwartaal kwamen rode cijfers tevoorschijn. Het verlies was in het vierde kwartaal overigens aanzienlijk minder dan in dezelfde drie maanden van 2000: 8,7 miljoen dollar tegen 97,8 miljoen een jaar eerder. De omzet duikelde echter van 311 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2000 naar 189 miljoen in de afgelopen periode.