ZAANDAM - De supermarktketen Albert Heijn heeft plannen om honderden werknemers te ontslaan. De banen zouden zowel op het hoofdkantoor als onder het winkelpersoneel verdwijnen. Dat meldde het financiële persbureau Dow Jones vrijdag op basis van een anonieme bron. Een woordvoerder van de supermarktketen wilde de ontslagronde niet bevestigen.

Wel zei hij dat het winkelpersoneel zeker niet voor zijn baan hoeft te vrezen. "Als er al banen op de tocht staan, dan is dat zeker niet in de supermarkten zelf."

Albert Heijn zou het personeelsbestand met 3 tot 4 procent willen uitdunnen. Momenteel werken er circa 55.000 mensen bij de supermarktketen, onderdeel van het door boekhoudschandalen geplaagde Ahold. Bij Albert Heijn worden al enkele maanden plannen gesmeed om de efficiency te verbeteren. Deze kostenbesparingen beperken zich tot het hoofdkantoor van de keten.

Iets aan de hand

De vakbonden zijn door Albert Heijn uitgenodigd om woensdag te komen praten. Tijdens dat gesprek legt de supermarktketen volgens FNV Bondgenoten plannen voor, die een dag later naar buiten worden gebracht. Dan vindt ook een aandeelhoudersvergadering van moederbedrijf Ahold plaats. "Als wij op voorhand worden uitgenodigd, is er meestal iets aan de hand", aldus een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Albert Heijn bevestigt het geplande gesprek met de vakbonden, maar ontkent dat die bijeenkomst samenhangt met nieuws dat op de dag van de aandeelhoudersvergadering bekend wordt gemaakt.

De supermarkten van Albert Heijn maken zware tijden door. Eerder deze maand werd duidelijk dat het marktaandeel van de winkels terugvalt. In het tweede kwartaal van 2003 had de keten 22,1 procent van de markt in handen. Een jaar eerder was dat nog 24,5 procent. Elke procentpunt marktaandeel betekent op jaarbasis een omzet van circa 250 miljoen euro. De supermarkten van Albert Heijn lijden onder meer onder het imago dat ze duur zijn.

Het moederbedrijf Ahold roept zijn aandeelhouders donderdag bijeen om uitleg te geven over het nieuwe uitstel van de publicatie van de jaarrekening over 2002 tot 30 september.