UTRECHT - Econcern heeft een overbruggingskrediet gekregen om de komende weken lopende betalingen, zoals salarissen, te kunnen doen.

Dit heeft een woordvoerster van de onderneming, die zich bezighoudt met duurzame energieprojecten, woensdag bevestigd.

Econcern, waar 1200 mensen werken, heeft vorige week uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf kampt met financieringsproblemen. De bewindvoerders streven naar een doorstart van de onderneming.

Subsidies

Econcern kan aanspraak maken op een totaal van 1 miljard aan subsidies voor duurzame energie en speelt een belangrijke rol bij het streven om de milieudoelstellingen van het kabinet te halen.

Econcern wilde geen bijzonderheden geven over het krediet.

Zorgen

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over Econcern. De partijen zouden graag zien dat het bedrijf de duurzame projecten kan voortzetten, zo bleek woensdag.

Maar het zou onhandig zijn om daar in alle openheid al te veel over te zeggen, vonden onder meer PvdA, CDA, en VVD die hopen op een positieve uitkomst van onderhandelingen achter gesloten deuren.

SP en GroenLinks zien liever dat de minister ervoor zorgt dat het concern wordt gered.

Van der Hoeven

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) meldde dat ''hard wordt gewerkt om te zorgen dat het goed komt''.

Ze vindt echter dat niet ieder bedrijf dat in de problemen komt, geholpen of gekocht kan worden. Ook niet als dat bijzonder waardevol is op het gebied van duurzame energie.

''We kijken natuurlijk wat we kunnen doen'', aldus de minister .

Duurzame doelen

Econcern is voor het kabinet belangrijk bij het halen van de afgesproken duurzame doelen. Maar het kabinet is niet van een bedrijf afhankelijk, aldus Van der Hoeven.

''Het bedrijf is heel veel verplichtingen aangegaan die het niet kan nakomen. Dat is ondernemerschap.''