DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën geeft toe dat hij steken heeft laten vallen bij het opzetten van het onderzoek anderhalf jaar geleden naar de beleggingsverzekeringen en woekerpolissen waar zo veel Nederlanders geld aan hebben verloren.

Volgens Bos is onder zijn verantwoordelijkheid verzuimd preciezere afspraken te maken met het Instituut voor Financieel Onderzoek (IFO).

Een betere regie ''had veel ellende kunnen voorkomen'', zei Bos woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

Kamerleden van VVD, SP en ook CDA waren zeer kritisch begonnen aan het debat en verweten Bos onder meer gebrek aan regie in het proces, het niet of onvolledig informeren van de Kamer, geklungel en knip- en plakwerk in de rapporten.

Kritiek

Bos weerlegde de meeste kritiek, maar dat van een gebrekkige regie nam hij over. ''Aan het begin van het project zijn steken laten vallen. Dat is de belangrijkste les voor ons.''

Tijdens het onderzoek door IFO in 2007 lag het instituut continu met de verzekeraars in de clinch over de gegevens die verstrekt moesten worden voor het onderzoek. Na anderhalf jaar strandde het onderzoek van IFO en besloot Bos begin 2008 het instituut de onderzoeksopdracht af te nemen.

Een nieuwe opdracht ging naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat vervolgens snel met een rapport kwam.

Verbergen

In de terugblik op het hele proces leefde de Kamer woensdag in de veronderstelling dat Bos nog altijd niet alle documenten over IFO naar de Kamer heeft gestuurd. Bos weersprak dat maar beloofde wel dat als er nog een stuk opduikt op zijn ministerie, hij dat alsnog aan de Kamerleden zal sturen. ''Ik heb geen behoefte en geen belang om iets te verbergen.''