AMSTERDAM - ING is de problemen geraakt met zijn verzekeringsactiviteiten in Mexico. Een Mexicaanse rechter bevroor donderdag de bankrekeningen van ING Comercial America en gelastte de arrestatie van twee directieleden van deze dochteronderneming van de bankverzekeraar. Dit heeft ING vrijdag bevestigd.

De kwestie draait om een hoogoplopend conflict tussen Comercial America en de Mexicaanse kunstmestproducent Fertinal. De laatstgenoemde claimt een bedrag van 300 miljoen dollar voor de schade die is geleden bij een orkaan in september 2001.

Fertinal had een schadeverzekering bij Comercial America toen de orkaan Juliette huishield en een fosformijn van de onderneming verwoestte in Baja California, het westelijke Mexicaanse schiereiland ten zuiden van de Amerikaanse staat Californië.

Fertinal

Sindsdien liggen de activiteiten van Fertinal grotendeels stil. Volgens Fertinal was de schade gedekt door een polis, die nog voor de ramp was aangepast om ook verzekerd te zijn tegen natuurrampen. ING Comercial America betwist dit.

Het conflict is zo geëscaleerd dat al verscheidene arrestaties zijn verricht van leidinggevenden van zowel Comercial America als Fertinal wegens mogelijke valsheid in geschrifte. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar nu dreigt opnieuw de cel voor directieleden en een niet nader genoemd aantal werknemers van de ING-dochter.

Strafprocedure

ING meent dat er sprake is van een zakelijk dispuut. "We zijn bereid om de schade te vergoeden als is vastgesteld hoe groot die is", aldus een woordvoerster. "Dat Fertinal strafrechtelijke procedures gebruikt, is een merkwaardige gang van zaken, zeker in de internationale verzekeringswereld."

Doordat de rechter de bankrekeningen heeft bevroren, worden nu de activiteiten van ING Comercial America ernstig belemmerd, zo gaf de woordvoerster aan. "We zijn nu druk bezig met stappen om verder te kunnen." Wat ING tegen Fertinal gaat ondernemen, kon ze niet zeggen.

ING

ING kocht in juni 2001 een meerderheidsbelang in Comercial America. In totaal heeft de Mexicaanse verzekeraar enkele miljarden gekost. Mexico wordt beschouwd als een veelbelovende markt voor verzekeringen.