DEN HAAG - Olieconcern Shell heeft mogelijk een grote gasbel ontdekt in de Noorse Zee. Een woordvoerder van Shell bevestigde woensdag dat er een gasveld is gevonden, maar kon niets zeggen over de omvang en waarde van de gasbel.

Volgens Noorse media bevat het gasveld een winbare gasreserve van 300 miljard tot 1000 miljard kubieke meter met een waarde van maximaal 160 miljard dollar (112 miljard euro).

Het zou gaan om een van de grootste vondsten in Noorwegen van de afgelopen jaren. Ter vergelijking, het aardgasveld van Slochteren in de provincie Groningen bevat circa 2500 miljard kubieke meter.

De laatste grote gasvondst voor de kust van Noorwegen dateert van 1997. Het betrof een gasbel met een omvang van 395 miljard kubieke meter, het zogenoemde Ormen Lange-gasveld.

Eigenaar

Het zogeheten Gro-gasveld in de Noorse Zee ligt uit de kust van de noordelijke provincie Nordland. De Noorse Zee wordt omringd door Noorwegen, Groenland, IJsland en Groot-Brittannië. Shell, al sinds 1912 actief in Noorwegen, is samen met het Noorse StatoilHydro eigenaar van het veld. Shell bezit 60 procent en StatoilHydro heeft 40 procent in handen.

Shell voert sinds maart proefboringen uit in het gebied. De boringen duren nog tot 20 juni. Afhankelijk van de resultaten beslist Shell of het verder gaat met investeren in het project.