DEN HAAG - De Nederlandse staat verkoopt alle aandelen in Fortis Corporate Insurance (FCI) aan de Britse verzekeraar Amlin. Hiermee komt een einde aan de relatie tussen de Staat en FCI. Dat maakte het ministerie van Financiën woensdag bekend.

De verkoop levert de Staat ongeveer 350 miljoen euro op, die zal worden aangewend voor aflossing van de staatsschuld.

Fortis Corporate Insurance is onder meer actief in transport-, brand- en personeelsverzekeringen voor bedrijven.

Bij FCI werken ongeveer 350 mensen. Het hoofdkantoor staat in Amstelveen, verder zijn er vestigingen in Antwerpen, Brussel, Parijs en Rotterdam.

Werknemers

De overheid liet in november vorig jaar al weten FCI te willen verkopen. Amlin is naar voren gekomen als koper na een veiling. De Staat verwacht dat er voor werknemers en klanten van FCI niets verandert.

De financiële stabiliteit van FCI wordt verstevigd als gevolg van de transactie, aldus de staat in een toelichting.

Eerste stap

De verkoop past in het voornemen van de Staat om de steun die aan financiële instellingen is gegeven uiteindelijk terug te verdienen. ''Met de verkoop van FCI wordt hiermee een eerste stap gezet'', zo stelt het ministerie van Financiën.

De Nederlandse overheid verwierf in de herfst van vorig jaar een belang in de verzekeringstak van Fortis. Samen met de Belgische en Luxemburgse regering greep de Nederlandse regering in bij Fortis nadat het financiële concern in grote problemen was geraakt als gevolg van de overname van ABN Amro en de kredietcrisis.

Kapitaal

De Britse koper Amlin financiert de overname via de uitgifte van 23,5 miljoen nieuwe aandelen, ongeveer 5 procent van het totaal uitstaand kapitaal. Amlin heeft een beursnotering in Londen. Beleggers zetten het aandeel woensdagochtend 6 procent lager.