AMSTERDAM - Het eigen risico van de zorgverzekering, nu 155 euro per jaar, gaat mogelijk met een paar tientjes omhoog. Mensen die relatief veel gebruikmaken van medische zorg zijn hierdoor fors duurder uit.

Dat meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van Haagse bronnen. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) ontkent het bericht 'met klem', laat zijn woordvoerder weten.

Of het eigen risico echt wordt verhoogd, is afhankelijk van de coalitiepartijen. De PvdA wil niet dat deze kosten op de burger worden verhaald en is tegen het voorstel. De SP noemt het een 'slecht' plan.

Tekort

Klink heeft een tekort op zijn begroting van zo'n miljard euro en moet ingrijpend bezuinigen. Inperking van de salarissen van medisch specialisten, kortingen op de GGZ en het ontmoedigen van het gebruik van dure medicijnen worden in dit verband genoemd.

Klink wil de burger zoveel mogelijk ontzien, meldt de woordvoerder. "Hij wil dan ook echt niet tornen aan het eigen risico." Het onderwerp staat wel op de agenda van de ministerraad, maar dat betreft volgens haar een kleine tekstuele wijziging in de regeling.