DEN HAAG - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) wil geld vrijmaken om gastouders in de kinderopvang goedkoper in aanmerking te laten komen voor een EVC-certificaat, waarmee hun 'verworven competenties' officieel worden erkend.

Het kunnen vaardigheden zijn die iemand heeft geleerd op school, maar ook op werkplaats of gewoon thuis.

Het verwerven van zo'n EVC-papier kost duizend euro. Door in het groot afspraken te maken met de verstrekkers, kan het wel op 500 euro per persoon uitkomen, denkt Dijksma.

Eenmalig wil ze er dan 'voor snelle beslissers' nog een bijdrage vanuit het departement bij doen, zodat het voor de gastouders nog goedkoper wordt.

Eisen

Volgend jaar moeten gastouders in de kinderopvang aan bepaalde eisen voldoen. De opleiding Helpende Welzijn (mbo2) is ook voldoende.

In elk geval moeten de gastouders aan maatstaven voldoen op de terreinen van EHBO, hygiëne, veiligheid en het herkennen van gevolgen van kindermishandeling.
 

De staatssecretaris zei dinsdagavond in de Tweede Kamer dat de gastouders een route zullen afleggen die te doen is en dat zij die nu al in deze sector goed en serieus functioneren, gemakkelijk gastouder zullen kunnen blijven.

Huiselijk

De gastouders vangen enkele kinderen op in een huiselijke omgeving, voor 5 euro per kind per uur (eerder was dat overigens 6,10 euro). Dijksma trekt 10 miljoen euro uit voor de GGD's, die al die adressen eenmalig moeten controleren.

Daarna zal er 'risicogestuurde' controle worden gehouden, dus alleen waar het nodig lijkt om nog eens te gaan kijken.

De 'goedgekeurde' ouders komen in een centraal register, om te voorkomen dat mensen die niet geschikt zijn als gastouder toch kinderen van anderen gaan opvangen.

Kritiek

De behandeling van de wetswijziging dinsdagavond kwam neer op een urenlange stortregen van kritiek op de onduidelijkheden die de staatssecretaris liet bestaan en op een schier eindeloze reeks van moties en amendementen.

Ineke van Gent van het tegen het wijzigingsvoorstel stemmende GroenLinks had het al aan zien komen: ''Een slecht wetsvoorstel herken je vanaf een kilometer.''

Ook de SP en de VVD konden zich in het hele voorstel niet in vinden. Woensdag wordt er gestemd.