DEN HAAG - Minister Eberhard van der Laan (Wonen) gaat bekijken of bewoners van studentenhuizen huurtoeslag kunnen krijgen.

Dat antwoordde hij woensdag op een wens van de meerderheid van de Tweede Kamer om dit mogelijk te maken. Nu krijgen alleen studenten die op zichzelf wonen huurtoeslag.

Van der Laan zei er wel meteen bij dat hij er nu nog niet veel voor voelt. In het voorstel van CDA en PvdA komen alleen studenten die huren bij een corporatie in aanmerking voor huurtoeslag.

Studenten die onderdak vonden bij een private verhuurder vissen achter het net. Van der Laan vindt dit niet eerlijk.

Bovendien vermoedt hij dat de uitbreiding van de huurtoeslag meer geld kost dan de Kamer hem voorspiegelt.

Woningen

De afgelopen jaren zijn er veel studentenwoningen bijgekomen, maar de koepel van studentenhuisvesters Kences waarschuwt nog steeds voor grote tekorten.

Van der Laan is niet meteen overtuigd van deze cijfers. Hij wees erop dat studenten ook niet overal willen wonen. Om hardere cijfers te krijgen over de toekomstige behoefte aan woningen voor studenten, kondigde hij al eerder een onderzoek aan.

Dit moet aan het einde van dit jaar klaar zijn. Van der Laan wil nu in een adem met dit onderzoek ook gaan kijken naar de huurtoeslag.

Noodkreet

De Tweede Kamer trok ook bij de minister aan de bel na een noodkreet van studentenvakbond LSVb over sterk gestegen servicekosten die studenten kwijt zijn.

Doordat de Belastingdienst studentenhuisvesters sinds 2004 aanmerkt als particuliere energieleveranciers, krijgen zij een hoger belastingtarief opgelegd.

Dit berekenen zij door aan hun huurders. In Delft zijn hierdoor de servicekosten voor studenten al met 350 euro per jaar gestegen. De LSVb noemt dit ''absurd''.